Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα


Υπόθεση
Ο Βιβλιοπόντικας συναντάει τον έρωτα της ζωής του στην όμορφη ποντικίνα Τίτα Γραβιέρα, και αποφασίζει για χάρη της να αλλάξει επάγγελμα αλλά και καταναλωτικές συνήθειες.

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Κιάρα Φεντέλε
ISBN: 978-960-16-1354-3
Έτος 1ης Έκδοσης: 2004
Σελίδες: 32
Τιμή: περίπου 4 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Α’, Β’

Κριτική
Η συνέχεια στις περιπέτειες του μικρού Βιβλιοπόντικα, σε μια ιστορία 400 λέξεων που ανήκει στη σειρά χωρίς σωσίβιο (επίπεδο 2 - Ψαράκια). Η ηρεμία που αποπνέει η γραφή του Ηλιόπουλου και η απλότητα των μηνυμάτων, είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν το κείμενο και να το ολοκληρώσουν χωρίς δυσκολία. Η επιμέλεια της σειράς όπως έχουμε ήδη αναφέρει στις προηγούμενες παρουσιάσεις είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, με την βραβευμένη, αυτή τη φορά, πολύχρωμη εικονογράφηση να αγκαλιάζει, να συμπληρώνει και να αναδεικνύει το κείμενο. Στο τέλος του βιβλίου συναντάμε αυτή τη φορά τέσσερις δραστηριότητες: έναν λαβύρινθο, ένα παζλ, ένα γρίφος αλφαβήτου και ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας!

Το βιβλίο προτείνεται κυρίως σε παιδιά Α’ και Β’ τάξης, που επιθυμούμε να κατανοήσουν το πώς η φιλία (συντροφικότητα) μπορεί να μας βοηθήσει να αντέξουμε τις αναποδιές της ζωής. Όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, μπορούν να το διαβάσουν και μικρότερα παιδιά που προετοιμάζονται για το σχολείο ή μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και χρειάζονται ένα εύκολο κείμενο να ενισχύσει την αναγνωστική τους αυτοπεποίθηση. 

Η ιστορία του Βιβλιοπόντικα μοιάζει να ξεχωρίζει από τα άλλα κείμενα του επιπέδου, μια και είναι από τις ελάχιστες στις οποίες οι ήρωες δεν είναι νέοι μαθητές και η θεματολογία δεν έχει να κάνει άμεσα με την εκπαίδευση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι μικροί αναγνώστες θα δυσκολευτούν να ταυτιστούν με τους ήρωες, αφού θα βρουν αρκετά κοινά σημεία με τον ποντικούλη που κάνει μια νέα αρχή, αφού και αυτά πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα «σχολική» ζωή τους, αλλάζοντας κάποιες παλιές τους συνήθειες. Επιπλέον, ο ανθρωπομορφισμός των ζώων δεν είναι κάτι ξένο προς αυτά, αφού τα συνοδεύει από τα πρώτα τους παραμύθια. Η σύνδεση με τον κόσμο των παραμυθιών γίνεται ακόμα πιο εμφανής, από συγκεκριμένα στοιχεία που εντάσσονται στη διήγηση: Ο ήρωας σε δοκιμασία, η υπερπήδηση εμποδίων με τη βοήθεια φίλων, η επανάληψη φράσεων (τι σκληρή που είναι η ζωή - άλλο δεν μπορώ το μαρτύριο αυτό), ο νόμος των τριών (όταν περνάει από τρία επαγγέλματα μέχρι να βρει εκείνο που ψάχνει), κλπ.

Αξίες - Θέματα
Υπευθυνότητα, Φιλία, Χιούμορ

Απόσπασμα 
Ο Βιβλιοπόντικας ζούσε στην τάξη
κι έκανε το βοηθό της δασκάλας.
Τα παιδιά του έδιναν για κολατσιό βιβλία
και περνούσε μια χαρά. Τίποτα δε θα είχε
αλλάξει στη ζωή του, αν δεν έκανε εκείνη τη βόλτα…

Ένα βράδυ για να ξεσκάσει, πήγε στη
γωνιά του διαδρόμου. Εκεί τη συνάντησε.

Ήταν μια ποντικίνα πολύ όμορφη.
Την ερωτεύτηκε αμέσως.
Ήθελε να ζήσουν για πάντα μαζί.

- Πώς σε λένε;
- Τίτα Γραβιέρα. Εσένα;
- Βιβλιοπόντικα.
- Παράξενο όνομα. Τι δουλειά κάνεις;

Ο Βιβλιοπόντικας δεν ήξερε τι να απαντήσει.
Να έλεγε: «Τρώω τα βιβλία που μου
δίνουν τα παιδιά»; Αυτό δεν είναι δουλειά.
Να έλεγε: «Δάσκαλος»; Αφού δεν ήταν!

- Ψάχνω, απάντησε. Είχε πράγματι
αποφασίσει να ψάξει για δουλειά.
Δουλειά σχετική με βιβλία, για να βρίσκει
κι ένα πιάτο φαΐ.


Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...