Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Του σκοινιού τα μανταλάκια

 Υπόθεση
Αν μπορούσατε να ακούσετε τι λένε τα βράδια τα μανταλάκια της μπουγάδας, θα βλέπατε ότι μοιάζουν πολύ με εσάς και τους φίλους σας: τσακώνονται, ησυχάζουν, σπρώχνονται, αλλά, όταν χρειαστεί να σηκώσουν τη βαριά χειμωνιάτικη μπουγάδα, δίνουν όλοι ένα χεράκι!

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
ISBN: 978-960-16-4019-8
Έτος 1ης Έκδοσης: 2011
Σελίδες: 24
Τιμή: περίπου 4 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Α’, Β’, Γ'


Κριτική
Άλλη μια χαριτωμένη ιστορία από τη σειρά χωρίς σωσίβιο, αυτή τη φορά στο επίπεδο Καβουράκια (κείμενο μέχρι 250 λέξεις). Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή (η πιο δύσκολη λέξη που συναντήσαμε είναι «ναφθαλίνη») και τα νοήματα δεν θα δυσκολέψουν τους νέους αναγνώστες. Η επιμέλεια είναι πολύ προσεγμένη, και σε κάθε σελίδα η πολύχρωμη -αλλά μάλλον συμβατική- εικονογράφηση δένει με το κείμενο. Στο τέλος του βιβλίου, περιμένουν τους μαθητές δύο δραστηριότητες. Η πρώτη, λίγο απαιτητική για μαθητές Α’ τάξης, ζητάει να περιγράψουν τι είναι γι’ αυτούς η φιλία, χωρίς να τους δίνει κάποια βοήθεια. Τους αφήνει ωστόσο ένα κείμενο για να διαβάσουν στο μέλλον την άποψη που είχαν μικροί για τη φιλία. Η δεύτερη δραστηριότητα, πιο πολύ στα μέτρα των μαθητών, τους καλεί να γράψουν σε μικρά χαρτάκια τι κάνουν οι καλοί φίλοι και στη συνέχεια να τα κρεμάσουν με μανταλάκια στο δωμάτιό τους.

Το βιβλίο προτείνεται κυρίως σε παιδιά Α’ και Β’ τάξης, θα μπορούσαν όμως να το διαβάσουν και μικρότερα που προετοιμάζονται για το σχολείο. 

Είναι αξιοπρόσεκτο, πώς μέσα σε 250 λέξεις, ο συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κείμενο που, παρότι απλό, μεταφέρει στα παιδιά την άποψή του για τη φιλία.

Οι μικροί αναγνώστες ίσως δουν στα μανταλάκια τους εαυτούς τους να παίζουν με τους φίλους τους την ώρα του διαλείμματος. Όπως και κείνα, έτσι και αυτοί μπορεί να πειράζονται ή να καυγαδίζουν συχνά για μικροπράγματα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει τη φιλία. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουν ότι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, οφείλουν να μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούν ως πραγματικοί φίλοι. Και τότε μπορούν να ξεπεράσουν και το δυσκολότερο εμπόδιο: Οι φίλοι μαζί θα αντέξουν τα βάρη του χειμώνα που έρχεται.

Κλείνοντας να αναφέρουμε και το μήνυμα ισότητας των δύο φύλων που περνάει από το κείμενο. Το άπλωμα των ρούχων, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, το κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά μαζί.
Αξίες - Θέματα
Φιλία, Ισότητα φύλων

Απόσπασμα 
Τα μανταλάκια στην αυλή μού θυμίζουν
Εμένα και τους φίλους μου.

Τα βράδια που δεν έχουν τι να κάνουν,
Κρεμασμένα στο σκοινί, ψάχνουν αφορμή
να τσακωθούν.

-    Πήγαινε πιο κει.

-    Να πας εσύ! Δικός σου είναι ο χώρος;

-    Εσείς οι τρεις τι κάνετε εκεί;

-    Ό, τι θέλουμε.

-    Να ‘ρθω κι εγώ;

-    Όχι, να μην έρθεις.

-    Μην κουνάτε το σκοινί, κοιμόμαστε.

-    Μμμ… να ξυπνήσετε, νωρίς είναι ακόμη.


Χρήση στην Τάξη
Στο ετήσιο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων Παίζουμε Βιβλίο; του 2θέσιου νηπιαγωγείου Ποταμιάς Θάσου, διαβάζουμε ότι το βιβλίο ενέπνευσε παιχνίδια ρόλων που οργανώθηκαν από τα παιδιά με στόχο να προάγουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία και τη φιλία! Επίσης, ένα σκίτσο του εικονογράφου με ένα μανταλάκι - ιππότη που συναντάμε στην ίδια έκδοση, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να δοκιμάσουμε στην τάξη αντίστοιχες κατασκευές με μανταλάκια!

Share/Bookmark

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

πολύ όμορφη και ουσιαστική παρουσίαση, ευχαριστούμε!

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...