Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα

Υπόθεση
Είναι παραμονή Χριστουγέννων και η Τίτα Γραβιέρα έχει πολλή δουλειά στη βιβλιοθήκη, αφού όλα τα παιδιά θέλουν να δανειστούν βιβλία για τις διακοπές. Ο Βιβλιοπόντικας αντί να της μαγειρέψει φαγητό στο σπίτι και να την περιμένει, αποφασίζει να της κάνει μία απολαυστική... έκπληξη.


Χαρακτηριστικά 
Εκδότης: Πατάκης 
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος 
Εικονογράφηση: Κιάρα Φεντέλε 
ISBN: 978-960-16-2623-9
Έτος 1ης Έκδοσης: 2007
Σελίδες: 36
Τιμή: περίπου 5 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ

Άλλη κριτική για το βιβλίο εδώ 
Τάξεις: Α’, Β’

Κριτική
Η τέταρτη (και χριστουγεννιάτικη) συνέχεια στις περιπέτειες του Βιβλιοπόντικα. Αυτή τη φορά σε επίπεδο 800 λέξεων (σειρά χωρίς σωσίβιο – Δελφινάκια), που απευθύνεται όπως πάντα σε νέους αναγνώστες. Οι λέξεις είναι απλές (συναντάμε  ωστόσο και λέξεις όπως το «απαρέμφατο» που ίσως δυσκολέψει μαθητές και γονείς) και οι προτάσεις σύντομες και κατανοητές. Η επιμέλεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, και σε κάθε σελίδα η πολύχρωμη εικονογράφηση δένει με το κείμενο που φτάνει το πολύ τις 15 σειρές. Στο τέλος του βιβλίου, περιμένουν τους μαθητές πέντε (ολόκληρες) δραστηριότητες: Η πρώτη θα μπορούσε να απευθύνεται και σε μεγαλύτερα παιδιά, αφού ζητά από τους αναγνώστες να συμπληρώσουν τον κανονισμό μιας βιβλιοθήκης, η επόμενη είναι λογικής και παρατηρητικότητας, όπου αναζητούνται τα λάθος υλικά σε μια συνταγή, ακολουθεί μια ακόμα δραστηριότητα λογικής και παρατηρητικότητας, έπειτα ένα sudoku με χριστουγεννιάτικες μπάλες που θα δοκιμάσει την ικανότητα των παιδιών να ακολουθούν οδηγίες, και τέλος ένα κρυπτόλεξο, επίσης αρκετά απαιτητικό για παιδιά Α’ τάξης.

Το βιβλίο προτείνεται κυρίως σε παιδιά Α’ και Β’ τάξης, θα μπορούσαν όμως να το διαβάσουν και μικρότερα που προετοιμάζονται για το σχολείο ή μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και χρειάζονται ένα εύκολο κείμενο να ενισχύσει την αναγνωστική τους αυτοπεποίθηση. 

Οι περιπέτειες του ποντικούλη που τρελαίνεται για βιβλία συνεχίζονται με αρκετό χιούμορ και σε αυτό το τεύχος, ακόμη κι αν εδώ δεν συναντήσαμε την έμπνευση που είχαν οι προηγούμενες ιστορίες του ήρωα. Οι συνταγές που προτείνει ο Βιβλιοπόντικας με καταιγιστικό ρυθμό, μπορεί κάνουν τους μικρούς αναγνώστες να γελάσουν, ενώ η βοήθεια που αποφασίζει να προσφέρει στη σύντροφό του, θα δώσει στα παιδιά ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Από την άλλη, αν σε μια δεύτερη ανάλυση τολμούσαμε να αντικαταστήσουμε το πάθος του πρωταγωνιστή για βιβλία με κάποιο άλλο από την ανθρώπινη καθημερινότητα (π.χ. αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, κάπνισμα), ίσως να μας προβλημάτιζε το γεγονός ότι οι παραινέσεις των παιδιών δεν έχουν καμία ισχύ επάνω στον ενήλικο γονέα, και μόνο όταν αυτός διαβάζει την υποσημείωση της συζύγου, αλλάζει γνώμη και συγκρατείται. Επίσης, το ότι τελικά ο ήρωας χρησιμοποιεί και ένα άρωμα από τον «απαγορευμένο καρπό» στα κουλουράκια που ταΐζει τη γυναίκα του, αν δεν εκληφθεί ως απλή «τσαχπινιά», θα μπορούσε να μεταφέρει ένα λάθος μήνυμα έλλειψης ειλικρίνειας ανάμεσα στους γονείς, με συνενοχή μάλιστα και των ίδιων των παιδιών. Καλό θα ήταν λοιπόν μετά την ανάγνωση του βιβλίου να ακολουθήσει μικρή συζήτηση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά κράτησαν τα επιθυμητά μηνύματα από το κείμενο.

Αξίες - Θέματα
Φιλαναγνωσία, Αλληλεγγύη, Οικογένεια

Απόσπασμα 
Βιβλιοπόντικα
αγάπη μου,

Σε παρακαλώ, μπορείς να ετοιμάσεις
εσύ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;
Στη Βιβλιοποντικοθήκη έχει πολλή
δουλειά και δε θα προλάβω ούτε να σε βοηθήσω.

           Τίτα

Αυτό το σημείωμα είχε αφήσει η Τίτα Γραβιέρα
φεύγοντας πρωί πρωί για τη δουλειά και ο Βιβλιοπόντικας το διάβασε μόλις σηκώθηκε. 
- Παιδιά, παιδιά, ξυπνήστε! Η μαμά έχει τόση
δουλειά, που θα ετοιμάσουμε εμείς το
χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

- Ζήτω! Και τι θα μαγειρέψουμε; 
- Θα το σκεφτούμε… και θα αποφασίσουμε.
Για να θυμηθώ… τι έφτιαχνε η μαμά μου στις
γιορτές… Α! Εγκυκλοπαίδεια γεμιστή!

- Τι;

- Εγκυκλοπαίδεια γεμιστή με κάστανα, στο
φούρνο με πατάτες!

- Περίεργο φαγητό.

- Πολύ νόστιμο. Άλλοι τέτοια μέρα φτιάχνουν
αισθηματικά μυθιστορήματα στα κάρβουνα.
Εμένα όμως με λιγώνουν.

- Και για σαλάτα, μπαμπά;

- Ψιλοκομμένο λεξικό με άνηθο και μαϊντανό!

- Γλυκό;

- Τούρτα εικονογραφημένων παραμυθιών με
σαντιγί, κερασάκια και φραουλίτσες. Ή μήπως
προτιμάτε παγωτό από μυθιστορήματα
επιστημονικής φαντασίας με σάλτσα ζεστής
σοκολάτας;

Share/Bookmark

1 σχόλιο:

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! είπε...

Πρεπει να είναι πολύ ενδιαφέρον! Ανυπομονώ να μεγαλώσει λιγο η κορούλα για να αρχίσω να της παίρνω τέτοια βιβλία!

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...