Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Μόνο ποδόσφαιρο στο μυαλό;

Υπόθεση
Ο Φίλιππος αγαπάει με πάθος το ποδόσφαιρο και η ομάδα του βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα. Και με την Κατερίνα, που είναι η κρυφή αγάπη του, τα πράγματα εξελίσσονται καλά. Ξαφνικά, μια Κυριακή, σε έναν πολύ σημαντικό αγώνα ο Φίλιππος κάνει τη μια γκάφα μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας άγριος τσακωμός με τον προπονητή του. Αλλά ούτε και με τους φίλους του τα πηγαίνει καλά, που αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν εξαιτίας της Κατερίνας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι γονείς του του απαγορεύουν αυστηρά να παίζει ποδόσφαιρο, και ο Φίλιππος αναγκάζεται να πηγαίνει κρυφά στις προπονήσεις και στους αγώνες. Οι γονείς του όμως αρχίζουν να υποψιάζονται ότι ο γιος τους δεν τηρεί την απαγόρευση αυτή...

Χαρακτηριστικά 
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Μάνφρεντ Μάι
Μεταφραστής: Σαμπίνε Καρέλλου
Εικονογράφος : Μαρία Κωσταντακάκη
ISBN: 9789606005909
Έτος έκδοσης: 199
6 (στα ελληνικά 1997)
Σελίδες: 120
Τιμή: περίπου 6 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Ε', Στ'

Κριτική
Οι αφηγήσεις και το ύφος γραφής μοιάζουν στεγνά, γεγονός για το οποίο μάλλον δεν ευθύνεται η μεταφράστρια, καθώς στα ποιήματα που παρατίθενται η απόδοση είναι αρκετά επιτυχημένη. Η προσέγγιση των χαρακτήρων είναι επίσης επιφανειακή και οι διάλογοι μοιάζουν γραμμένοι βιαστικά. Χωρίς άλλο, το "βαρύ πυροβολικό" του βιβλίου είναι το κεντρικό θέμα (ποδόσφαιρο), η περιγραφή φάσεων από αγώνες και η συνάντηση των ηρώων με αστέρια του γερμανικού ποδοσφαίρου, κάτι που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα βρει ανταπόκριση στους Έλληνες αναγνώστες.

Από άποψη ηλικίας θα προτείναμε το βιβλίο σε αγόρια Ε' και Στ' τάξης που δεν έχουν ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία, αλλά ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Χωρίς ωστόσο αμφιβολία, το κείμενο απευθύνεται κυρίως σε αναγνώστες ενήμερους για τη γερμανική πραγματικότητα.

Προσωπικά το βρήκα σχετικά αδιάφορο, ωστόσο φαντάζομαι ότι ένας μαθητής που ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο (και υπάρχουν αρκετοί) θα μπορούσε να το εκτιμήσει περισσότερο ως ανάγνωσμα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σχέση που αναπτύσσει ο αναγνώστης με κάθε κείμενο είναι μοναδική και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το (κρίσιμο) βιβλίο που θα προσκαλέσει το παιδί στον κόσμο της ανάγνωσης.

Αξίες - Θέματα
Φιλία, Αγάπη για το ποδόσφαιρο, Ηθικά Διλήμματα.

Απόσπασμα
- Ωχ, άσε με, καλέ μαμά...

- Φιλίπ, σε παρακαλώ!

- Μα δε φταίει η μουσική! Συνέχεια μπαίνει μέσα κάποιος από σας και μ' ενοχλεί! παραπονέθηκε το αγόρι.

- Σου έχω πει εκατό φορές...

"Ωχ, πάλι τα ίδια;" σκέφτηκε. Δεν είχε όρεξη να ακούσει για εκατοστή φορά τις συμβουλές της. Σκέπασε με τα χέρια τ' αυτιά κι έμεινε αρκετή ώρα σ' αυτή τη στάση. Κάποια στιγμή στράφηκε προς τη μητέρα του, αλλά εκείνη είχε φύγει πια.

Ο Φίλιπ χαμήλωσε την ένταση της μουσικής και διάβασε το ποίημα για άλλη μια φορά. Αλλά η μαγεία της πρώτης στιγμής είχε χαθεί. Του ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί. Πήγε στο γκαράζ, όπου συνάντησε τη μητέρα του.

- Πού πας;

- Στον Μπάστι.

- Δεν έχεις να πας πουθενά αν δε διαβάσεις πρώτα τα μαθήματά σου!

- Δεν τα καταφέρνω μόνος μου. Θα τα διαβάσω μαζί με τον Μπάστι.

- Και τα βιβλία σου πού τα' χεις, παρακαλώ;

- Δεν τα χρειάζομαι, μουρμούρισε ο Φίλιπ φεύγοντας.

Η μητέρα κούνησε απογοητευμένη το κεφάλι.

Το αγόρι καβάλησε το ποδήλατο κι απομακρύνθηκε με μερικές δυνατές πεταλιές. Όταν πλησίασε το σπίτι της Κατερίνας, έκοψε ταχύτητα. Το κορίτσι όμως δε φαινόταν πουθενά. Ο Φίλιπ άρχισε να κάνει βόλτες γύρω απ' το τετράγωνο.

Ξαφνικά, παρουσιάστηκαν μπροστά του ο Σεμπάστιαν κι ο Λούγκε.

- Προπονείσαι για το "Γύρο της Γαλλίας"; τον ρώτησε ειρωνικά ο Σεμπάστιαν.

- Σαχλαμάρες!

- Τότε, γιατί τρέχεις σαν τρελός γύρω γύρω; απόρησε ο Λούγκε.

- Εγώ; Λάθος κάνεις, έτσι σου φάνηκε.

- Έλα, βρε, άσ' τα αυτά! Τουλάχιστον δέκα φορές πέρασες από δω. Αφού σε παρακολουθούσαμε!

- Ώστε έτσι λοιπόν, με κατασκοπεύετε! ξεφώνισε έξαλλος ο Φίλιπ.

- Μη λες βλακείες! Περάσαμε απ' το σπίτι σου να σε πάρουμε. Εκείνη την ώρα έφευγες, σε πήραμε από πίσω κι είδαμε να κόβεις βόλτες εδώ πέρα...

Προβληματισμοί για Συζήτηση  
Ακολουθώντας Εντολές
Έχουν πάντα δίκιο οι γονείς μας όταν μας ζητούν να κάνουμε κάτι; Και αν σε κάποιες περιπτώσεις πιστεύουμε ότι έχουν άδικο, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιδράσουμε; Με φωνές, με πείσμα, ή μήπως προσπαθώντας μέσα από διάλογο να καταλάβουμε τα κίνητρά τους και να αντιπαραθέσουμε τα δικά μας επιχειρήματα; Θυμηθείτε ότι κανείς άνθρωπος δεν είναι αλάνθαστος: ούτε τα παιδιά, ούτε και οι γονείς. Κάποιες φορές λοιπόν, αντί να ακολουθήσουμε τυφλά μια εντολή που φαίνεται βιαστική και λανθασμένη, ίσως αξίζει τον κόπο να τη συζητήσουμε λίγο περισσότερο.

Ποδόσφαιρο
Καθημερινά βλέπουμε στην τηλεόραση επιτυχημένους ποδοσφαιριστές να γίνονται αντικείμενο λατρείας από τους φιλάθλους, να πληρώνονται με πολλά χρήματα για μεταγραφές, και να γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Επόμενο είναι πολλά από τα αγόρια σε κάθε τάξη να θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα ποδοσφαιριστή. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ πόσοι είναι πραγματικά εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που γίνονται διάσημοι και υπογράφουν ακριβά συμβόλαια; Πόσοι άλλοι ποδοσφαιριστές υπάρχουν στις υπόλοιπες κατηγορίες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, που προσπαθούν να αναδειχθούν; Και τι συμβαίνει όταν ένας ποδοσφαιριστής τραυματιστεί στο γήπεδο; Μπορεί πάντα να συνεχίσει την καριέρα του στον αθλητισμό; Μήπως αν διαθέτει κάποια εφόδια από την εκπαίδευση, θα μπορέσει να έχει περισσότερες επιλογές στη ζωή του;

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...