Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πωλούνται σκιές!

Υπόθεση
Καθένας από τους επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη έχει κι από μια σκιά, μαύρη κι αμίλητη. Όμως η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι... Στα πολύ παλιά χρόνια, οι σκιές των ανθρώπων ήταν πολύχρωμες και μιλούσαν! Συμβούλευαν μάλιστα τους ιδιοκτήτες τους την ώρα του ύπνου, βοηθώντας τους να λύσουν τα προβλήματά τους! Ο σεβασμός ανάμεσα σε ανθρώπους και σκιές άρχισε ωστόσο μια μέρα να χάνεται και η συμπεριφορά των ανθρώπων έκανε τις σκιές να θυμώσουν και να γίνουν μαύρες και σιωπηλές.  Από τότε ζουν μονάχα στη φαντασία των παιδιών, των ζωγράφων και των συγγραφέων...

Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
Εικονογράφηση: Γιάννης Στύλος
ISBN: 978-960-16-3847-8
Έτος 1ης Έκδοσης: 2011
Σελίδες: 38
Τιμή: περίπου 4 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ 
Τάξεις: Α', Β', Γ'

Κριτική
Χαριτωμένο διήγημα φαντασίας για τους μικρούς μαθητές, από τη σειρά χωρίς σωσίβιο - δελφινάκια (επίπεδο 3). Η γραφή είναι αρκετά απλή, η γλώσσα σύγχρονη και η αμεσότητα που επιτυγχάνει ο συγγραφέας στην επικοινωνία του με τον αναγνώστη αναμφισβήτητη· ωστόσο η χρήση μετοχών δεν αποφεύγεται, ενώ και η επιλογή των λέξεων σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σ.21 Σιγά να μην πάρουν φωτιά οι νταντέλες στον ποδόγυρό σου!) ίσως να μην είναι η καταλληλότερη για τους μαθητές της Α'. Σε πιο ουσιαστικό επίπεδο, η ιστορία αρέσει στα παιδιά και μετά από μέρες ακόμα ζητούν να την ξαναδιαβάσουμε. Τα αινίγματα και οι αστείες καταστάσεις που εμπλουτίζουν το κείμενο, κρατούν το ενδιαφέρον μας ζωντανό, με εξαίρεση ίσως μια "κοιλιά" μεταξύ σ.26-30, (όπου οι άνθρωποι ενοχλούν τις σκιές για δεύτερη φορά) που δεν είμαι σίγουρος ότι εξυπηρετεί ιδιαίτερα την εξέλιξη της πλοκής. Η επιμέλεια της έκδοσης είναι όπως πάντα (για τη συγκεκριμένη σειρά) προσεγμένη, με εξαιρετική εικονογράφηση που γεμίζει χρώμα τις σελίδες και αλληλεπιδρά με το κείμενο. Στο τέλος του βιβλίου συναντάμε πέντε παιχνίδια (εντοπισμός αριθμού, αντιστοίχιση σκιάς - σχήματος, λαβύρινθος, αναγραμματισμός, βρες τα λάθη) βγαλμένα από τον κόσμο των σκιών. Το προτείνουμε περισσότερο σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και σε όσους θέλουμε να αρχίσουν κοιτάζουν τη σκιά τους με καχυποψία!

  • Διασκεδαστική ιστορία
  • Έξυπνα ευρήματα
  • Προσεγμένη έκδοση 
  • Ωραία εικονογράφηση
Αξίες - Θέματα
Φαντασία, Χιούμορ

Εικονογράφηση
Με απλές γραμμές, σαφήνεια στις απεικονίσεις, χιούμορ και πολύ χρώμα, η εικονογράφηση είναι πανταχού παρούσα, συνοδεύει ιδανικά το κείμενο και προσφέρει στην αισθητική του έργου.
Απόσπασμα
Αυτή τη στιγμή, πάνω στον πλανήτη Γη, ζεις
εσύ και άλλα επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Για να σχηματίσεις τον αριθμό επτά
δισεκατομμύρια, γράφεις: 7.000.000.000.
Δηλαδή, ένα εφτάρι και εννιά μηδενικά.
Αμάν! Ξεχάσαμε να βάλουμε κι εσένα μέσα.

Άρα, ο σωστός αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι: 7.000.000.001.
Βλέπεις τον εαυτό σου στο τέλος του αριθμού;


Ο καθένας από όλους αυτούς τους ανθρώπους έχει κι από μία…

Μύτη; Θα με ρωτήσεις.
Όχι, μερικοί την έχουν χάσει σε κάποιο ατύχημα…

Τρίχα;
Όχι, πολλοί είναι τελείως φαλακροί…

Κρεατοελιά;
Κανείς δεν έχει μόνο μία κρεατοελιά.

Και τώρα, έφτασε η μεγάλη στιγμή για να
φανερωθεί η απάντηση.
Η οποία απάντηση, επειδή είναι πολύ παιχνιδιάρα,
πήγε και κρύφτηκε μέσα σ’ ένα αίνιγμα:

Στέκομαι όταν στέκεσαι,
κινούμαι όταν κινείσαι,
αδύνατον να είμαι
όπου εσύ δεν είσαι!
Τι είμαι;

Ε, καλά, πανεύκολο ήταν, σιγά το πράγμα.
Άμα κοιτάξεις μπροστά σου ή πίσω σου ή στο πλάι σου,
δεν μπορεί, θα τη δεις, μπορεί κι αυτή τη στιγμή.

Τι θα δεις; Τη σωστή απάντηση στο αίνιγμα θα δεις.
Δηλαδή τη σκιά σου!

Κι επειδή όλοι οι άνθρωποι συνέχεια στέκονται
ή κινούνται, είναι φανερό πως οι σκιές όλων
των ανθρώπων πάνω στη Γη είναι όσες και οι
άνθρωποι, δηλαδή είναι επτά δισεκατομμύρια
και μία σκιές.

7.000.000.001 σκιές.

Βλέπεις και τη δικιά σου σκιά στο τέλος του αριθμού;
Στέκεται ή κινείται;
Στέκεσαι ή κινείσαι;

Παρατήρησε τη σκιά σου.
Τι βλέπεις;
Κάτι μαύρο και αμίλητο, έτσι δεν είναι;
Ποπό, δε μοιάζει και πολύ διασκεδαστικό να είσαι σκιά!

Σχόλιο
Το εύρημα της εισαγωγής που αναφέρεται στον αριθμό επτά δισεκατομμύρια, θεωρώ πως ίσως δεν επιτρέπει στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο να ξεκινήσουν "με το δεξί" και να αφεθούν στην μαγεία του κειμένου. Οι δικοί μας μαθητές της Β' προτίμησαν να αγνοήσουν τον συγκεκριμένο αριθμό (7.000.000.001) ενώ στην αντίστοιχη δραστηριότητα στο τέλος του βιβλίου, τον αναγνώρισαν οπτικά αλλά τον ονομάτισαν «επτακόσια ένα»!

Όπως η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην φαντασία πολλών αναγνωστών, προκαλώντας τους να δουν τη σκιά τους με άλλο μάτι, έτσι υπάρχει και η περίπτωση ορισμένοι να παρεξηγήσουν το νόημα του κειμένου, θεωρώντας ότι η σκιά τους δεν είναι πολύχρωμη επειδή δεν έχουν φαντασία ή επειδή δεν είναι "καλά παιδιά". Ίσως θα ήταν φρόνιμο, για να προλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να διασαφηνίσουμε στους μαθητές μας από την αρχή, ότι πρόκειται για μια καθαρά φανταστική ιστορία, ενώ μια σύντομη εξήγηση του πώς δημιουργούνται οι σκιές επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει.
χορευτές από αλουμινόχαρτο με τις σκιές τους (πηγή)
Χρήση στην τάξη
Στην τάξη, η ιστορία μας δίνει αφορμή να δημιουργήσουμε σκιές, να αναπαραστήσουμε διαλόγους ανάμεσα σε αντικείμενα και τις σκιές τους, να αναζητήσουμε παροιμίες, εκφράσεις και ποιήματα και βέβαια να ζωγραφίσουμε πολύχρωμες σκιές όπως αυτές του βιβλίου (βλ. εικόνα). Σχετικές δραστηριότητες και παιχνίδια μπορείτε να βρείτε στο έντυπο me and my shadow, όπως κι εδώ (στα αγγλικά) αλλά κι εδώ (στα ελληνικά). Στην ιστοσελίδα του 12ου Δ.Σ. Αθήνας θα βρείτε συγκεντρωμένα βίντεο από τη "σκιώδη" χορευτική ομάδα Pilobolus ενώ σε κείνη του 2ου Δ.Σ. Αρχανών υπάρχουν βίντεο και παρουσιάσεις για το πώς δημιουργούνται οι σκιές.
δημιουργίες της Β' τάξης εμπνευσμένες από το βιβλίο

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...