Όπως λέει και ο τίτλος, ένας δράκος
γράφει γράμμα στα παιδιά: Περιγράφει την εξωτερική του εμφάνιση,
εκφράζει τα παράπονά του για τις ψεύτικες φήμες που ακολουθούν το όνομά
του και τελικά εξομολογείται το Μεγάλο του Μυστικό! Ποιο μπορεί να είναι
αυτό;
Χαρακτηριστικά
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Καπανίδου
ISBN: 978-960-16-1448-9
Έτος 1ης Έκδοσης: 2005
Σελίδες: 38
Τιμή: περίπου 4 ευρώ
Ηλεκτρονική αγορά εδώ
Τάξεις: Α', Β', Γ'
Κριτική
Χαριτωμένο κείμενο με έξυπνο λόγο από τη σειρά χωρίς σωσίβιο (επίπεδο Δελφινάκια - 800 λέξεις). Η
γραφή είναι απλή, και πολύ λίγες λέξεις ίσως δυσκολέψουν τους μικρούς μας φίλους (π.χ. παρεκτός, πουρνό - πουρνό, ο -μάλλον αδόκιμος- πληθυντικός "γκιογκιά"). Επίσης υπάρχει σαφήνεια στα μηνύματα, και η επιμέλεια είναι πολύ προσεγμένη, όπως συμβαίνει σε όλα τα βιβλία της εν λόγω σειράς. Η πολύχρωμη εικονογράφηση, που άλλοτε ακολουθεί το κείμενο και άλλοτε στέκεται κριτικά απέναντί του, κάνει το βιβλίο να μοιάζει με κόμικ, κάτι που βέβαια τα παιδιά θα βρουν πολύ ευχάριστο. Στις τελευταίες σελίδες, περιμένουν
τους αναγνώστες πέντε δραστηριότητες, όλες κατάλληλες για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η πρώτη και η τελευταία ανήκουν στην κατηγορία παρατηρητικότητας ("βρες τη σωστή σκιά" και "ποια κομμάτια του παζλ δεν ταιριάζουν στην εικόνα") και η δεύτερη είναι ένα κρυπτόλεξο. Στην τρίτη δραστηριότητα τα παιδιά ίσως χρειαστούν βοήθεια από κάποιον μεγαλύτερο που θα κόψει τα κομμάτια του τάνγκραμ, ενώ η τέταρτη τα καλεί να γράψουν ένα απαντητικό γράμμα στον δράκο.
Το βιβλίο προτείνεται σε παιδιά Α’, Β’ και Γ' τάξης, θα μπορούσαν όμως να το
διαβάσουν και μεγαλύτεροι μαθητές που αγαπούν μυθολογικά όντα ή απλώς αναζητούν ένα εύκολο ανάγνωσμα με άρωμα ασιατικής κουλτούρας.
Τα παιδιά που ασχολούνται με δράκους είμαι βέβαιος ότι -αρχικά τουλάχιστον- θα χαρούν πολύ που ένας από αυτούς αποφάσισε να τους γράψει γράμμα. Βέβαια ο δράκος του βιβλίου δεν είναι "ευρωπαϊκού τύπου" αλλά Ασιάτης, οπότε καλό είναι να τους έχουμε προηγουμένως ενημερώσει σχετικά με τις δοξασίες που συνοδεύουν το φανταστικό αυτό πλάσμα στην Άπω Ανατολή, αλλιώς ένα μέρος του κειμένου ίσως τους φανεί περίεργο -για την ακρίβεια κινέζικο.
Ένα άλλο σημείο προβληματισμού, είναι το κατά πόσο θα εκτιμήσουν οι αναγνώστες την εξομολόγηση του πλάσματος ότι τελικά δεν υπάρχει, εξέλιξη που προσφέρει μεν στο κείμενο μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, ίσως όμως απογοητεύσει τα παιδιά που διεκδικούν το δικαίωμα στη φαντασία. Άλλο που η παραδοχή "δεν υπάρχω", χωλαίνει αρκετά από λογικής απόψεως. Ευτυχώς όμως το βιβλίο απευθύνεται σε μικρές ηλικίες κι έτσι οι παραλογισμοί επιτρέπονται. Προφανώς, αν η "πλάκα" δεν γίνει κατανοητή και εκφραστούν σχετικές απορίες, μια σύντομη συζήτηση μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη(;) των πραγμάτων. Πάνω στην κουβέντα, θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλους, "δικούς" μας δράκους, όπως αυτούς που σκοτώνουν ο Άγιος Γεώργιος ή ο Άγιος Μύρωνας, ο ιππότης Ντε Γκοζόν στη Ρόδο των Ιωαννιτών, αλλά και ο Μεγαλέξανδρος στο θέατρο σκιών (αυτόν του Νίκου Κούνδουρου αφήστε τον για αργότερα).
Πέρα από αφορμή για φιλοσοφικού ή λαογραφικού τύπου αναζητήσεις, το κείμενο όπως φαίνεται και από το παρακάτω απόσπασμα, μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη και στο μάθημα της Γλώσσας, αφού προσφέρει ένα εξαιρετικό υπόδειγμα για την διδασκαλία της περιγραφής, όπως και τροφή για συζητήσεις γύρω από την αυτοεικόνα και την αυτογνωσία..
Να σημειώσουμε κλείνοντας, πως η -πολυγραφότατη- συγγραφέας πιάνεται λίγο αδιάβαστη όταν αναφέρει πως ο δράκος αγνοείται στην ινδιάνικη κουλτούρα, καθώς το μυθικό πλάσμα εμφανίζεται με διάφορα ονόματα και παραλλαγές (Piasa, Palulukong, Nanabozho, Avanyu) σε αρκετές από τις φυλές των ερυθρόδερμων του Βορρά, αλλά και στην Κεντρική Αμερική, όπου η φιγούρα του Κετζαλκόατλ, δράκου-θεού των Αζτέκων (Μιξτέκων, Τολτέκων, Μάγια, κλπ), δεσπόζει στην τοπική μυθολογία..
Αφιερωμένο εξαιρετικά στο κινέζικο έτος του δράκου, που τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται.
Αξίες - Θέματα
Μυθολογία, Διαφορετικότητα, Χιούμορ
Απόσπασμα
Θα σας μιλήσω εμπιστευτικά: είμαι δράκος.
Όλος ο κόσμος με θαυμάζει και με φοβάται.
Είμαι και Κινέζος - ξέρετε, από την Κίνα,
παρ' όλο που τα μάτια μου δεν είναι σχιστά..
Οι Κινέζοι μ' έχουν για πλάσμα σπουδαίο και
καλό, αλλά οι υπόλοιποι - λευκοί, οι μαύροι,
όλες οι φυλές- μ' έχουν για φαταούλα.
Οι Ερυθρόδερμοι ούτε που με ξέρουν. Πάντως,
οι άνθρωποι τρέμουν μήπως τους φάω, μήπως
τους καταβροχθίσω και φτύσω τα κόκαλα.
Η αλήθεια είναι πως με θεωρούν δυνατό και
έξυπνο, κάτι σαν αυτοκράτορα των πλασμάτων.
Πώς είναι το λιοντάρι στη ζούγκλα; Βασιλιάς
και τέτοια; Κάπως έτσι. Πιστεύουν πως είμαι
ο γιος τ' Ουρανού.
Έχω λέπια -σαν ψάρι, αλλά μεγαλύτερα
και πιο γυαλιστερά- και μια κεφάλα τόοοση!
Τεράστια κεφάλα. Ωραίος δεν είμαι, ας είμαστε
ειλικρινείς. Κανένας ως τώρα δε με είπε ωραίο.
Αλλά μια γοητεία την έχω.
Και μια παραξενιά στο παρουσιαστικό μου.
Δε μοιάζω με κανέναν εκτός απ' τον εαυτό μου.
Ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο - Τυφλίδα, Γεωργία |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
διαβάσαμε και σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...σχολιάζουμε...